Κι ενώ το πολιτικό «πινγκ πονγκ»  εις βάρος του Αχελώου καλά κρατεί, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μαζί με τις οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζουν τον αγώνα αποκατάστασης της λογικής. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου, λίγους μήνες αργότερα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) κατέθεσε αίτηση με την οποία ζητάει μερική ανάκληση της αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου, με το αμφίβολης τεκμηρίωσης σκεπτικό πως η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου απειλείται τώρα με σοβαρές ζημιές.

Όπως σταθερά τονίζουν εδώ και 18 χρόνια οι  ΜΚΟ, η εκτροπή Αχελώου αποτελεί ντροπή για τη χώρα, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Ενέχει υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σε καιρό κοινωνικά επώδυνης οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άδηλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φτάσει στον θεσσαλικό κάμπο.

  • Επιφυλάσσει εξαιρετικά σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία.

  • Χαρακτηρίζεται από επικίνδυνο λαϊκισμό και δεν δίνει λύσεις. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου. Τοπικά έργα διαχείρισης του νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, χρήση συστημάτων άρδευσης με πρόνοια για τη μείωση της κατανάλωσης, προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών χρειάζεται η περιοχή, κι όχι τα νερά του Αχελώου.

  • Η εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την εθνική οικονομία και για την Ελληνική κοινωνία δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο συνέχισης του πολιτικού λαϊκισμού, αλλά αφορμή για ουσιαστική πρόοδο, εκσυγχρονισμό και περιβαλλοντική ενσωμάτωση σε όλους τους τομείς. Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό που πρέπει επιτέλους να εκλείψει!
     

  •