Ευχαριστούμε θερμά τον Αποστόλη Αντωνόπουλο
για την εικαστική σύνθεση των φωτογραφιών
 
Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Μοναστηράκι υλοποιώντας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» Stream for change,  τη δράση «Πες το με μια Σταγόνα!».  Όπως προκύπτει κι από τον εύγλωττο τίτλο, οι πολίτες που συμμετείχαν διαμόρφωσαν το ακριβές «περιεχόμενο» της δράσης, καλούμενοι να αποτυπώσουν πάνω σε χάρτινες σταγόνες τα μηνύματά τους για τον πολύτιμο φυσικό πόρο.  Προκειμένου να «ακουστούν» σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος, οι πολίτες φωτογραφήθηκαν κρατώντας  τα μηνύματά τους και αποτέλεσαν κομμάτι φωτογραφικού παζλ που διαχύθηκε μέσα από τα διαδικτυακά μέσα, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών που αγωνιά για το μέλλον των υδατικών μας πόρων.
Η δράση αποτέλεσε την «τελευταία στάση» του Προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Σκοπός του Stream for Change ήταν η υλοποίηση παρεμφερών δράσεων σε πέντε χώρες της Ευρώπης με στόχο την κινητοποίηση των νέων να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία «θετικών ειδήσεων» αναφορικά τόσο με περιβαλλοντικά, όσο και με κοινωνικά θέματα. Οι εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παίρνοντας το θέμα πολύ? προσωπικά,  συμμετείχαν στη διοργάνωση και υλοποίηση σειράς δράσεων σε περιοχές της Αττικής. Τι να πρωτοθυμηθούμε! Την επιστράτευση των κηπουρικών μας ικανοτήτων στο Πεδίον του Άρεως τον Απρίλιο όπου ομορφύναμε μία γωνιά του πάρκου; Ή μήπως το «σαλόνι εξωτερικού χώρου» που στήσαμε στον Ωρωπό με σκοπό την προώθηση της χρήσης και του σεβασμού των ελεύθερων χώρων τον Μάϊο; Tον Ιούνιο περπατήσαμε τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος ανακαλύπτωντας θησαυρούς με τη βοήθεια κατοίκων τις περιοχής, οι οποίοι έγιναν οι «ξεναγοί» μας σε «γνωστές άγνωστες» γωνιές της πόλης μας. Τον Ιούλιο πήραμε τα ποδήλατά μας και συμμετείχαμε στο Critical Mass της Αθήνας φτάνοντας από το Σύνταγμα ως τον Πειραιά (μετ?επιστροφής!) αποδεικνύοντας πως η μετακίνηση με ποδήλατο στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι μια πραγματικότητα εφικτή, ευχάριστη και οικολογική! Τον ίδιο μήνα βρεθήκαμε στη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων της Νέας Σμύρνης όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους καταναλωτές αναζητώντας, μέσα από μια μίνι έρευνα, τους λόγους που καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα και να τους κεράσουμε τοπικά φρούτα εποχής! Επιστρέφοντας στο Πεδίον του Άρεως το Σεπτέμβριο μάθαμε για την αξία της επαναχρησιμοποίησης και πειραματιστήκαμε με τεχνικές upcycling, δημιουργώντας κολιέ, διακοσμητικά κ.ά. αντικείμενα από φαινομενικά «άχρηστα» υλικά!

Η  συμμετοχή μας στο Stream for Change μας δίδαξε πολλά? κυρίως όμως πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και γιατί όχι στην βελτίωσή της, κάτι που συμμερίζονται όλες οι οργανώσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Αρκεί λοιπόν να τα δούμε όλα με «άλλο μάτι» και να προσπαθήσουμε να γίνουμε «άνεμος αλλαγής»!