Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων
Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής

Μπορούμε να φανταστούμε ένα κόσμο χωρίς νερό;
Τι θα γινόταν αν ξαφνικά στέρευαν οι λίμνες και τα ποτάμια και οι βρύσες μας σταματούσαν να τρέχουν; Τι θα πάθαιναν τα ζώα, τα φυτά, εμείς; 

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό

Πάνω από τα δύο τρίτα του σώματός μας είναι νερό. Τα κύτταρά μας ζουν και αναπαράγονται χάρη στο νερό. Χωρίς νερό, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντέχει παρά ελάχιστες μέρες.
Αν και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κουβαλούσαν το νερό που έπιναν από πηγάδια, συχνά από πολύ μακριά, σήμερα το νερό τρέχει από τις βρύσες μας. Όμως, αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό δεν υπάρχει σε απεριόριστες ποσότητες.

Να μάθουμε να μην σπαταλάμε και να μην ρυπαίνουμε το νερό

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό, μονάχα ένα ελάχιστο ποσοστό είναι πόσιμο. Η ρύπανση ή η κακή χρήση περιορίζουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο νερό. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της γης δεν έχει καθαρό νερό να πιει. 6.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από αρρώστιες, που σχετίζονται με την έλλειψή του.

Στη χώρα μας πρόβλημα επάρκειας νερού έχουν τα νησιά, οι παράκτιες περιοχές και οι πόλεις. Ρύπανση του νερού υπάρχει σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα (π.χ. Ασωπός), καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα (Θεσσαλία, Αργολίδα, κα) και ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.

Η ανατροπή του παγκόσμιου κλίματος, την οποία ζούμε ήδη, προκαλεί μείωση των βροχοπτώσεων. Το 38% των κατοίκων της Μεσογείου θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα νερού τις επόμενες δεκαετίες. Στη χώρα μας παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10-30%, ενώ το 2007 σε κάποιες περιοχές έπεσε 60% λιγότερη βροχή.

Το δάσος συγκρατεί το νερό της βροχής και βοηθάει να περάσει σιγά-σιγά στο υπέδαφος και να εμπλουτίσει τα υπόγεια νερά. Επίσης, κάνει πιο ήπιο το κλίμα και περιορίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η καταστροφή του δάσους προκαλεί προβλήματα και στα νερά, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών και απώλειας γόνιμου εδάφους (διάβρωση).  

Είναι καιρός να μάθουμε να προστατεύουμε το νερό, περιορίζοντας τη σπατάλη του και διατηρώντας το καθαρό. Αφορά την ίδια τη ΖΩΗ ΜΑΣ.

Το νερό στις σύγχρονες πόλεις σπαταλιέται αλόγιστα και αν δεν προσέξουμε όλοι, δεν θα επαρκεί για τις ανάγκες μας. Ιδιαίτερα τώρα, που στην περιοχή μας μειώνονται οι βροχοπτώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής και επηρεάζονται τα νερά, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών στα δάση. Δεν χρειάζεται να περιορίσουμε τις βασικές ανάγκες μας. Μπορούμε με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, να πετύχουμε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση νερού. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ΤΟΣΟ νερό; Το χρησιμοποιούμε με τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ δυνατό τρόπο; Τι μπορούμε να κάνουμε για να ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ του νερού;

Μπορούμε να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού στο σχολείο και στο σπίτι.
Το Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Εξοικονόμηση νερού» συνεχίζεται την περίοδο 2008-2010, με στόχο να συμμετάσχουν τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον άλλοι 15.000-20.000 μαθητές, με την ευγενική υποστήριξη της: