ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
 
Όλοι έχουμε σκεφτεί κάποτε, τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στον τόπο μας αν μας δινόταν η ευκαιρία να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, σαν να ήμασταν .πρωθυπουργοί για μια μέρα! Ίσως τελικά, μια τέτοια υπόθεση δεν είναι πλέον και τόσο ουτοπική! Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας που ισχύει από 1η Δεκεμβρίου 2009 και στη χώρα μας, οι Ευρωπαίοι πολίτες, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές, μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις προτάσεις τους και να τις ενσωματώσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων νόμων και πολιτικών;
 
Με βάση αυτή τη δυνατότητα, δημιουργήθηκε το eMPOWER www.ep-empower.eu, ένα πρόγραμμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα όπως κλίμα, νερό, απόβλητα, θαλάσσια ρύπανση, βιοποικιλότητα και γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, που ενθαρρύνει πολίτες από την Ελλάδα , την Ιταλία και την Πορτογαλία να καταθέσουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι όχι μόνο η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών αλλά επιπρόσθετα η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, η εξοικείωσή τους με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η διασύνδεση των αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, και θεωρώντας εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη την ενημέρωση και συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

με θέμα

ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΕ... ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΜΑΣ

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό είναι ελεύθεροι να εκφραστούν μέσα από οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος προτιμούν: διήγημα, θεατρικό έργο, ποίημα ή δοκίμιο.

Βασικός άξονας των έργων θα πρέπει να είναι ιστορίες που πραγματεύονται τη συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση πολιτικής για το περιβάλλον ή/και την ποιότητα της ζωής μας, μέσα από τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, ο υπολογιστής, το. ποντίκι μας. Έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, έναν πιο δίκαιο κόσμο; Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο που η φωνή των πολιτών φτάνει μέχρι τα αυτιά των πολιτικών; Είναι άραγε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μια νέα μορφή άμεσης δημοκρατίας, σαν αυτή που γνώρισε η Αρχαία Αθήνα;

Τα κείμενα των μαθητών δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3.000 λέξεις.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τα σχολεία ή οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Οκτωβρίου 2010, αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή με FAX στο 210 8228795 ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3α, Αθήνα 10440.

Τα έργα πρέπει να παραδοθούν μέχρι 19 Νοεμβρίου 2010 ηλεκτρονικά στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή ταχυδρομικά στην παραπάνω διεύθυνση.