Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με τους Δήμους, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του προγράμματος WATERSAVE σε σχολεία στο Ν. Δωδεκανήσων (Κως), σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ Δήμου Ηρακλειδών και Δήμου Δικαίου της Κω, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον για το επίκαιρο και σημαντικό θέμα της εξοικονόμησης του νερού.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχώς αυξανόμενες και εποχικές ανάγκες στην κατανάλωση νερού εξαιτίας της έντονης τουριστικής δραστηριότητας  στο νησί τους, οι δύο ΔΕΥΑ απευθύνθηκαν στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την ενημέρωση μαθητών και δημοτών σχετικά με το θέμα της διατήρησης των υδάτινων πόρων.

Στο κάλεσμα τους ανταποκρίθηκαν όλα τα δημοτικά σχολεία των Δήμων Ηρακλειδών και Δικαίου. Μετά τις παρουσιάσεις του προγράμματος που έκαναν οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Υδατικών Πόρων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους μικρούς ανήσυχους πολίτες, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν μικρές και εύκολες συμβουλές εξοικονόμησης νερού για εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.

Η ευαισθητοποίηση των ΔΕΥΑ και των σχολείων, καθώς και η συνεργασία τους, βοήθησε στην λήψη ουσιαστικών μέτρων με πρακτικά αποτελέσματα. Επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο για τους μικρούς μας φίλους από τις πρακτικές εφαρμογές και την παρατήρηση πραγματικών εξελίξεων (π.χ. καταγραφή μείωσης κατανάλωσης νερού που παρατηρείται μετά από επισκευή/ αντικατάσταση στις βρύσες ή στα καζανάκια που στάζουν), στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο βήμα έγινε με την τοποθέτηση μετρητών στα σχολεία - που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν - ώστε να καταγράφεται πλέον η κατανάλωση των σχολείων σε νερό.