Στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξοικονόμηση νερού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μεταφέρει και εκτός των σχολικών «τειχών» το πρόγραμμα WATERSAVE είτε σε δράσεις που διοργανώνει το ίδιο είτε συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων, όπως Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεων κ.α.

 • Στις 22/3/2010, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS η εκδήλωση «WATERSAVE Για μια σταγόνα νερό» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.   Στην  εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με την ευγενική χορηγία της ALPHA BANK, την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, συλλέχθηκαν  ηλεκτρονικές υπογραφές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  eMPOWER  με αίτημα  την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα, για την προστασία των υδατικών πόρων. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84FM. Με σύνθημα οι «σπόροι» της Αθήνας χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν, 500 περίπου μαθητές από 10 σχολεία, γιόρτασαν με δημιουργικό και επιμορφωτικό τρόπο την Ημέρα του Νερού! Η εκδήλωση είχε πολυδιαδραστικό χαρακτήρα και στόχευσε στην βιωματική εκπαίδευση των μαθητών.  Με εργαλεία τους την τέχνη και το παιχνίδι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία  να παίξουν και να μάθουν μέσα από τη μουσική, το χορό και το θέατρο την αξία του νερού αλλά και καθημερινές πρακτικές προστασίας του. Παράλληλα με τις δραστηριότητες για τα παιδιά λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με υλικό για το Νερό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE.

 • Στις 26/4/2010 συμμετείχαμε στην Πιλοτική Πράσινη Δράση για τον καθαρισμό του πευκοδάσους Σχινιά και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση»  που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με παιχνίδι για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που επισκέφτηκαν την περιοχή. Το μοναδικό οικοσύστημα του παράλιου δάσους του Σχινιά αποτέλεσε ιδανικό περιβάλλον για την υλοποίηση του παιχνιδιού και οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον Κύκλο του Νερού.

 • Την περίοδο αυτή συμμετείχαμε, ακόμη,  σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής στις 26/5/2010 και 10/6/2010 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού Ελευσίνας. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν μαθητές του 4ου και 7ου Δημοτικού Ασπροπύργου, του 6ου Δημοτικού Ελευσίνας και του 3ου Δημοτικού Ζεφυρίου. Οι μαθητές έπαιξαν ένα παιχνίδι για το νερό και  μπήκαν με ενθουσιασμό στον κύκλο του ?βοηθώντας? τον, μέσα από δραστηριότητες, να ολοκληρωθεί. Ακολούθησε καθαρισμός της παραλίας της Ελευσίνας, με ταυτόχρονή καταγραφή και διαχωρισμό των απορριμμάτων, σε ανακυκλώσιμα ή μη.

 • Λίγο αργότερα πραγματοποιήσαμε Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στις 21, 28 και 30/6/2010. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ενημέρωσε τους συμμετέχοντες  για την εξοικονόμηση νερού και συζήτησε με τους μικρούς πολίτες για το νερό, εστιάζοντας κυρίως στις δράσεις που μπορούν ίδιοι να αναλάβουν στο σχολείο και το σπίτι τους. Στη συνέχεια με τη βοήθεια φύλλων εργασίας έκαναν καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις βρύσες και τις τουαλέτες του σχολείου. Η δράση ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι για το νερό!

 • Στις 26/9/2010 συμμετείχαμε στο 3ο Φεστιβάλ Ψ της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στο Μπαρουτάδικο, στις 25 και 26/9/10, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγάλεω. Κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ ήταν "Ανατρέπουμε το μύθο" και στόχο είχε την αποδόμηση αντιλήψεων και στερεοτύπων σχετικά με την ψυχική ασθένεια, τα ψυχικά πάσχοντα άτομα και τις δυνατότητές τους για δημιουργία, συνεργασία και κοινωνική ενσωμάτωση. Παίξαμε, ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε ενήλικες για το νερό! Στη δράση αυτή συμμετείχαν άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και κάτοικοι της περιοχής.  Συνεργάστηκαν όλοι αρμονικά προκειμένου να ολοκληρώσουν γρηγορότερα αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση τον Κύκλο του Νερού.

 • Παράλληλα την περίοδο αυτή έγινε ενημέρωση του κοινού για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Watersave:
  -Στη  Συναυλία για το περιβάλλον που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες Μοσχάτου, στις 5/6/2010.
  -Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Δάσους-Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 5/6/2010.
  -Στο Φεστιβάλ Υπεύθυνης Δράσης-Athens InAction, στις 3-6/6/2010.
  -Στην εκδήλωση του Δήμου Ν.Σμύρνης για το Περιβάλλον στις 11/6/2010.