Κρατώντας και φέτος ψηλά τη «σημαία» της ενημέρωσης των νεαρών και εύπλαστων ηλικιών, επισκεφτήκαμε εκατοντάδες σχολεία και συζητήσαμε με περισσότερους από 7.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, σχετικά με ζητήματα Εξοικονόμησης Νερού, Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας Παράκτιων και Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων. Εκτός από την συνεχή παρουσία μας στα σχολεία όμως, υλοποιήθηκαν και ποικίλες άλλες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων πολιτών.

Τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig ICAMS (ενός προγράμματος για την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων), επισκεφτήκαμε μαζί με εταίρους από την Ιταλία και τη Γερμανία  το 13ο και 21ο σχολείο Κερατσινίου. Σε επόμενες επισκέψεις συνεργατών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υλοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών, καταγραφής των προβλημάτων στο σχολείο τους, καθώς και ανάδειξης λύσεων και προτάσεων για την ορθή διαχείριση του νερού. Σε συνέχεια της δράσης αυτής οι μαθητές αποτύπωσαν τα συμπεράσματά τους και μοιράστηκαν με όλους τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη διαχείριση του νερού, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό video.

Το Μάρτιο, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ταξίδεψε τη Χερσόνησο της Κρήτης όπου και πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα την Επαναχρησιμοποίηση Νερού, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE- PURE. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την σημασία της Επαναχρησιμοποίησης του νερού και εξοικειώθηκαν με εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να φανούν χρήσιμες κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig ICAMS και πάλι, αλλά και της πάγιας προσπάθειάς μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ομάδων που συναποτελούν την Κοινωνία των Πολιτών, επισκεφθήκαμε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, όπου και είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι με ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και καλών πρακτικών.

Στο τέλος του Μαΐου συμμετείχαμε στην τριήμερη εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 1.000 μαθητές ενημερώθηκαν και έπαιξαν παιχνίδια με άξονα τον κύκλο του νερού.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρεθήκαμε στο Φεστιβάλ Μικρόπολις από 20 μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου, όπου οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν παιχνίδια για τον κύκλο του νερού, διασκέδασαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την αξία του φυσικού αυτού πόρου.

Από το Νοέμβρη άρχισαν οι επισκέψεις μας στα σχολεία, με την υποστήριξη του Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο του προγράμματος Watersave συνεχίζει και για αυτή τη χρονιά το Δίκτυο Υδρο-οικολογικών σχολείων. Από φέτος ο κύκλος των συνεργαζόμενων σχολείων διευρύνεται αισθητά και περιλαμβάνει το 6ο Δημοτικό Κηφισιάς,  το Δημοτικό Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, το 7ο Δημοτικό  Αγ. Δημητρίου, το  1ο ΕΠΑΛ Άρτας, το 3ο ΕΠΑΛ Αθηνών, το Δημοτικό Ζηρίδης, το 1ο ΓΕΛ Χορτιάτη, το 3ο ΓΕΛ Πολίχνης Θεσσαλονίκης και η παρέα συνεχώς μεγαλώνει.

Για μία ακόμη χρονιά μέσα από τις δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες μάς έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και την υπόσχεση ότι θα βάλουν τα δυνατά τους και θα τα καταφέρουν καλύτερα από προηγούμενες γενιές. Εμείς τους εμπιστευόμαστε και για αυτό συνεχίζουμε και το 2013 με πολλές και ποικίλες δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.