Το τελευταίο κουδούνι χτύπησε και ήδη κάποιοι τυχεροί μαθητές απολαμβάνουν τις χαρές των διακοπών, έχοντας μεταξύ άλλων στις «αποσκευές» τους χρήσιμο γνωστικό φορτίο για τη σημασία του νερού και της εξοικονόμησής του, όπως τους μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τις πολλές και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργάνωσε και φέτος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Στο πλαίσιο του προγράμματος watersave επισκεφτήκαμε συνολικά 87 σχολεία και συζητήσαμε με 14.795 μαθητές για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, τις χρήσεις και την αξία του, γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού  και ανακαλύψαμε πολλούς, πολλούς τρόπους για να εξοικονομήσουμε τον αναντικατάστατο αυτό φυσικό πόρο. Στην Αττική επισκεφθήκαμε 65 σχολεία σε διάφορες περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Ν. Ιωνία, Χολαργό, Γαλάτσι, Νίκαια, Αρτέμιδα, Μοσχάτο και ασφαλώς σε γειτονιές του κέντρου, ενώ εκτός των «Αθηναϊκών τειχών» ταξιδέψαμε σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θήβα, Λιβαδειά, Άρτα, Τρίκαλα, επικοινωνώντας την αξία του Νερού σε μαθητές 22 σχολείων.


 
Παράλληλα τη φετινή χρονιά συνεχίστηκε η λειτουργία του Δικτύου Υδροοικολογικών σχολείων, εμπλουτιζόμενου μάλιστα με νέες συμμετοχές. Έτσι φέτος στο Δίκτυο πήραν μέρος το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, το Δημοτικό «ΙΜ Παναγιωτόπουλος», το Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, το Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, το 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Αθηνών, το 1ο Λύκειο Χορτιάτη, το 3ο Λύκειο Πολίχνης και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άρτας. Και  τα 10 σχολεία μας εργάστηκαν με ενθουσιασμό και μας χάρισαν πολλές όμορφες ιδέες για την εξοικονόμηση του νερού, μαζί με την πεποίθηση ότι μας περιμένει  μια ακόμη πολύ δημιουργική χρονιά!

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις βέβαια δεν περιορίστηκαν στα κτίρια του σχολείου, ούτε αντίστοιχα ο ζήλος και η ευαισθησία των μικρών πολιτών. Στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών, θάλασσας και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, τα σχολεία ήταν όπως κάθε χρόνο «πρωταθλητές» σε συμμετοχές. Μαθητές από 121 σχολεία όλης της χώρας, μαζεύοντας και καταγράφοντας τα θαλάσσια απορρίμματα, έμαθαν μέσα από δράση πεδίου τόσο για την αξία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, όσο και για την αναγκαιότητα διαφύλαξής τους. Στους κεντρικούς καθαρισμούς που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε Ελληνικό, Π.Φάληρο και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τους καθαρισμούς, παίξαμε με τους μικρούς μαθητές περιβαλλοντικά παιχνίδια σχετικά με την προστασία της θάλασσας και των ακτών. 

Τέλος συμμετείχαμε σε δράσεις άλλων φορέων όπως στο Φεστιβάλ Μικρόπολις στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο Open Day των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα ? Γείτονα», στη Γιορτή για το Περιβάλλον στον Άγιο Δημήτριο, στο 1ο Φεστιβάλ Σχολικών Δραστηριοτήτων « Εγώ, εσύ, εμείς για το Περιβάλλον και την Υγεία» στην Ελευσίνα, ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους και ευαισθητοποιώντας δημιουργικά  τους μαθητές μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήρια χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά κ.ά.

Τέλος, αξίζει να θυμηθούμε ότι από τον όρο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν εξαιρούμε τους ενηλίκους. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε. στις τάξεις τους διοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε ενημερωτικά σεμινάρια και επιμορφωτικές συναντήσεις με άξονα την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.

 


Ως επίλογο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους  Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων , τους Δ/ντες Διευθύνσεων Α'θμιας & Β'θμιας Εκπαίδευσης, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, τους εκπαιδευτικούς και Δ/ντες Σχολικών μονάδων και γενικά όλους όσοι συνέβαλαν στη επιτυχημένη υλοποίηση και φέτος των δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της οργάνωσής μας και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο με περισσότερη όρεξη, φαντασία και ενθουσιασμό!