Οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά ξεκίνησαν με την υλοποίηση της πρώτης συνάντησης των εκπαιδευτικών - εκπροσώπων των σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Υδρο-οικολογικών σχολείων, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013. Το, διευρυμένο από τη σχολική χρονιά 2012-2013, Δίκτυο Υδρο-οικολογικών σχολείων, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών όσον αφορά την αξία του νερού αλλά και την μείωση της κατανάλωσης στην εκάστοτε σχολική μονάδα και θα βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων σχολείων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Τα σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο δίκτυο είναι το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, το Δημοτικό «ΙΜ Παναγιωτόπουλος», το Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, το Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου - Χαλκιδικής, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, το 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Αθηνών, το 1ο Λύκειο Χορτιάτη, το 3ο Λύκειο Πολίχνης και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άρτας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκπαιδευτικοί και συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αφού αρχικά γνωρίστηκαν μεταξύ τους δουλεύοντας σε ομάδες και παρουσιάζοντας με ευφάνταστους τρόπους πληροφορίες για τους ίδιους και τα σχολεία τους, συζήτησαν για τους στόχους του δικτύου, αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης των δράσεων κάθε σχολείου και τις μεθόδους επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και τους παραχωρήθηκε το κατάλληλο υλικό, προκειμένου να έχουν τις βασικές γνώσεις που θα τους διευκολύνουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων τους.
Αξίζει να αναφερθεί πως -με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών- καταφέραμε να μηδενίσουμε τις αποστάσεις και να παρευρεθούν στη συνάντηση, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (skype) όλοι οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου.
Έτσι τώρα άπαντες είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να μοιραστούν σύντομα μαζί μας τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν στα σχολεία τους!

Ας μην ξεχνάμε πως παράλληλα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεχίζει να πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στα σχολεία, καθώς το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών παραμένει αμείωτο! Μέσα στον Ιανουάριο ήρθαμε σε επαφή και συζητήσαμε με πάνω από 2.300 μαθητές, και συνεχίζουμε...


Οι δράσεις του Δικτύου Υδρο-οικολογικών σχολείων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος Watersave που για τις χρονιές 2012-2014 υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.