Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα αυτής της σχολικής χρονιάς και το ταξίδι μας στις σχολικές αίθουσες συνεχίζεται! Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών  αλλά και των παιδιών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον παραμένει αμείωτο, επικεντρώνεται δε στα θέματα ορθής διαχείρισης του νερού, ενός πόρου που πλήττεται από σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση αλλά και ποσοτική συρρίκνωση.


Από το Σεπτέμβρη έχουμε συζητήσει με περίπου 7.000 μαθητές τόσο σε διάφορούς δήμους της Αττικής, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, προσπαθώντας πάντα να καλύπτουμε όσο περισσότερες περιοχές είναι δυνατόν!
Οι συζητήσεις με τους μαθητές είναι κάθε φορά μοναδικές, αφού η κάθε ομάδα έχει τη δική της δυναμική, τις δικές τις γνώσεις αλλά και απορίες.
Ανεξάρτητα βέβαια από την ομάδα, όλοι εντυπωσιάζονται όταν ανακαλύπτουν το «υδατικό αποτύπωμα», το γεγονός δηλαδή ότι το νερό έχει πολλές «αόρατες» χρήσεις, που δεν εξαντλούνται στο ξεδίψασμα ή την υγιεινή μας, αλλά είναι απαραίτητο για την παραγωγή όλων των ειδών διατροφής, ένδυσης και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση και συχνά μας εκμυστηρεύονται τα “λάθη” που κάνουν τα ίδια αλλά και η οικογένειά τους αναφορικά με τη χρήση του νερού. Πάντα όμως στο τέλος της συνάντησής μας είναι κοινή  η υπόσχεση ότι ο καθένας θα κάνει ό,τι μπορεί σε ατομικό επίπεδο, αλλά και επηρεάζοντας τον κοινωνικό και οικογενειακό του κύκλο για να προστατεύσει τους ευάλωτους υδατικούς πόρους. 


Το Δίκτυο Υδρο-οικολογικών Σχολείων


Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο Υδρο-οικολογικών Σχολείων συνεχίζουν δυναμικά τη συστηματική ενασχόλησή τους με το νερό.
Με τη διαρκή υποστήριξη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αλλά και το μοναδικό μεράκι των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, οι μαθητές καταγράφουν τα προβλήματα του σχολείου τους και προσπαθούν να τα επιλύσουν, ερευνούν τις συνήθειες του καθενός αναφορικά με τη χρήση του νερού, δραματοποιούν σχετικά παραμύθια, κάνουν χειροτεχνίες, επισκέπτονται μέρη που συγκεντρώνεται το νερό, ανακαλύπτουν τις διαδικασίες επεξεργασίας του νερού πριν φτάσει στα σπίτια μας και πολλά, πολλά ακόμη!
Δείτε ένα δείγμα δουλειάς από έγκριτους αν και… νεαρούς δημοσιογράφους που αρθρογραφούν  στις σχολικές εφημερίδες του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας και του Δημοτικού Σχολείου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής.

 
 


 
 Μέσα στο επόμενο χρονικά διάστημα στα σχολεία του δικτύου θα τοποθετηθούν μειωτήρες ροής νερού, ενδεικτικά σε κάποιες βρύσες του σχολείο, προκειμένου τα παιδιά να δουν στην πράξη την αλλαγή στην κατανάλωση του νερού.
Και οι δράσεις συνεχίζονται!